Home > Kulttuuri > Elokuvamusiikki

Elokuvamusiikki

March 8th, 2016

Elokuvamusiikki voi olla sävelletty joko varta vasten tiettyä elokuvaa varten tai se voi päätyä elokuvaan sattuman kautta. Elokuvissa voidaan siis käyttää vanhempiakin kappaleita ja tehdä niistä esimerkiksi uusia miksauksia.

Jos musiikkia käytetään tavallisissa elokuvissa, on sen tehtävä korostaa tiettyjä kohtauksia. Kauhuelokuvissa se voi vaikkapa tuoda lisää jännitystä niihin kohtauksiin, kun jotakin odotetaan tapahtuvan. Jos kyseessä on musikaali, on musiikki silloin pääosassa. Elokuvamusiikkia ovat tehneet kaikenlaisen musiikin säveltäjät aina klassisesta musiikista rokkiin. Eri soittimilla voidaan myös helposti luoda tunnelmaa elokuviin. Yksi elokuvahistorian tunnetuimmista musiikeista on varmasti Psykon suihkukohtaus. Siinä on käytetty viuluja ja bassoja. Kyseisen musiikin on säveltänyt Bernard Herrmann. Sävellys sisältää runsaasti riitasointuja ja täysin ennalta arvaamattomia rytmejä, joista on muodostunut tuo kuuluisa Psykon tunnussävelmä.

Myös mollilla ja duurilla on oma vaikutuksensa elokuvaan. Mollia käytetään yleensä hitaissa, melankolisissa ja surullisissa kohtauksissa. Duurisoinnut sopivat hyvin nopeisiin, kiihkeisiin ja iloisiin kohtauksiin. Kuitenkin Ennio Morricone, joka sävelsi elokuvaan Hyvät, pahat ja rumat, käytti duuria ja mollia täysin päinvastaisesti. Hän on jäänyt yhtenä merkittävänä tekijänä elokuvamusiikin historiaan. Yleensä elokuvasäveltäjä ei ole suuressa osassa elokuvan luomisessa. On kuitenkin sellaisia säveltäjiä, jotka ovat onnistuneet työssään niin hyvin, että he voivat vaikuttaa kaikkeen, mitä säveltävät. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii juurikin Psykon suihkukohtauksen säveltäjä Bernard Herrmann. Tietyt ohjaajat käyttävät häntä elokuvissaan kerta toisensa jälkeen.

Categories: Kulttuuri Tags: