Home > Kulttuuri > Ennen Euroviisuja

Ennen Euroviisuja

February 9th, 2016

Suomi liittyi Euroviisujen laulukilpahumuun vuonna 1961 ja on ollut siitä lähtien mukana jo 50 kertaa vaihtelevalla menestyksellä. Millainen musiikki innosti pohjoista kansaamme ennen Euroviisuja?

Suosittu popmusiikki sai nykyisen muotonsa 1950 luvulla. Vauhtiin päästiin tekniikan mahdollistaessa viihteen sähköisen leviämisen. Musiikkia kyyditti kansan nautittavaksi etenkin kotimaiset elokuvat. Hyvänä esimerkkinä toimii Saimaan Valssi –elokuva, jonka myötä tunnetuksi tuli suosittu Kipparikvartetti. Samaan putkeen puhalsi filmi Rovaniemen markkinoista, jonka musiikilliset helmet soivat ikivihreinä Rumarillumarein tahtiin.

Suomalaiset harrastavat yhä paljon lavatansseja, joissa kuninkaita ja kuningattaria kruunataan edelleen vuosittain. Lavatanssit kierrättivät monia suosittuja laulajia ympäri maata myös jo 50-luvulla. Näistä mainittakoon tunnetuimpiin lukeutuvat Olavi Virta, Annikki Tähti, Tapio Rautavaara, Laila Kinnunen ja Eila Peltonen.

Näitä artisteja kuultiin myös radiosta, joka 50-luvulla juurtui lähes jokaiseen pirttiin ja kamariin; suomalainen musiikki kukoisti siis niin kotona kuin tanssilavoillakin. Toivo Kärki oli 40- ja 50-luvun suosituin iskelmäsäveltäjä, ja ehdoton ykkönen orkestereista oli Dallapé.

Muualta maailmasta suomen radiokuuntelijoille saapui etenkin tangoa kielimuurin musertumisen myötä. Kansaa hurmasivat esimerkiksi Paul Anka sekä Elvis, joka johdatti rokin lopulta Suomeenkin. Georg Otsin Saarenmaan valssi myös innosti kotikuuntelijoita.

Ennen Euroviisuja Suomi pysyi tiiviisti uskollisena omalle popmusiikilleen Tangoa ja rokkia lukuun ottamatta. Suomi-pop poikkeaa yhä muun Euroopan musiikista, ja sama erilaisuus takaa kotimaisten artistien omintakeisuuden ja menestyksen myös hevin suhteen. Jos omassa maassa siitä tykätään, niin muut saavat mennä minne miellyttää.

Categories: Kulttuuri Tags: