Home > Kulttuuri > Hyviä suomalaisia elokuvia

Hyviä suomalaisia elokuvia

July 11th, 2014

Suomessa palkitaan vuosittain parhaat kotimaiset elokuvat, näyttelijät ja ohjaajat Jussi-patsaalla. Jussi-patsaan esikuva on amerikkalainen Oscar-patsas. Vuoden 2013 parhaan elokuvan palkinnon sai Betoniyö, joka on Misha Jaarin ja Mark Lwoffin tuottama Jussi-patsaan yleisön suosikkielokuvasta sai 21 tapaa pilata avioliitto-niminen komedia.

Parhaan ohjaajan Jussin sai Pirjo Honkasalo Betoniyö-elokuvasta. Vuoden 2012 palkituimmat kotimaiset elokuvat olivat Kohta 18 ja Puhdistus. Vastaavasti vuoden 2011 palkituin kotimainen oli Aki Kaurismäen elokuva Le Havre. Se palkittiin kuudessa eri sarjassa. Varsinaisen parhaan elokuvan Jussin sai Nicke Lignell. Muita hyviä suomalaisia elokuvia 2000-luvulla ovat esimerkiksi Aku Louhimiehen ohjaama Paha Maa vuodelta 2005. Siinä pääosissa näyttelevät Jasper Pääkkönen, Mikko Leppilampi ja Pamela Tola.

Elokuva kertoo pahan kierteestä, joka saa alkunsa väärennetystä 500 euron setelistä. Tapahtumat nivoutuvat toisiinsa ja johtavat traagisiin tapahtumiin henkilöiden elämässä. Elokuva on englanninkieliseltä nimeltään Frozen Land. Toinen pidetty elokuva on Menolippu Mombasaan vuodelta 2002. Sen on ohjannut Hannu Tuomainen ja pääosissa ovat Antti Tarvainen, Joonas Saartamo ja Johanna Rönnlöf. Elokuva kertoo parantumattomasti sairaasta nuoresta miehestä, joka haluaa ennen kuolemaansa toteuttaa unelmansa ja käydä Mombasassa. Iloisempia tapahtumia taas koetaan elokuvassa Ihanat Naiset Rannalla, joka on Claes Olssonin ohjaus vuodelta 1998. Tämä komedia kertoo keskiluokkaisesta perheestä ja kesästä 1960-luvulla. Kolmihenkisen perheen elämässä alkaa tapahtua kummia, kun Ängelin perhe saapuu heidän lomanviettopaikkaansa.

Jos haluaa tietää jotain suomalaisista elokuvista, ei voi jättää katsomatta Aki Kaurismäen tuotantoa. Kaurismäki ohjasi menestyneimmät elokuvansa 1980-luvulla, esimerkiksi Arvottomat (1982) ja Calamari Union (1985). Kaurismäen elokuvat ovat hyvin omaperäisiä ja niitä leimaa eräänlainen synkkä komediallisuus. Ne jakavat mielipiteitä, mutta ovat saaneet paljon palkintoja.

Categories: Kulttuuri Tags: