Home > Kulttuuri > Jimi Hendrix – legenda ja kitara

Jimi Hendrix – legenda ja kitara

December 18th, 2017

Jimi Hendrix syntyi vuonna 1942 Seattlessa Johnny Allen Hendrix -nimisenä. Rikkonaisesta perheestä lähtöisin ollut nuori mies ei tuntunut löytävän otetta elämästään. Koulu ei sujunut ja ainoaksi kiinnostuksen kohteeksi nousi musiikki, jonka maailmaan hän sukelsi mielellään jo nuorella iällä. Kun ura armeijassa ei ottanut onnistuakseen, elätti hän itsensä keikkamuusikkona.

Eri paikoissa kiertäneelle lahjakkaalle nuorelle miehelle muiden pillin mukaan musisoiminen alkoi kuitenkin tuntua vaikealta, omia soundeja ei saanut kunnolla esille ja rajoitukset söivät omaa uraa haikaillutta Hendrixiä. Ura ei kuitenkaan lähtenyt käyntiin halutulla tavalla Amerikassa, joten hän suuntasi Englantiin. Tämän onnenpotkun hänelle mahdollisti Chas Chandler, joka oli tunnettu Animals-yhtyeestä.

Lontoossa tapahtui läpimurto

Lontoossa Hendrixin asiat alkoivat rullata halutulla tavalla ja pian afroamerikkalaiset juuret omaava Jimi paistatteli parrasvaloissa. Hän oli yhtyeineen haluttu musisoija niin televisioon, konsertteihin kuin festivaaleille. Jimi Hendrixin aikakaudella elettiin murroskautta monella rintamalla. Pitkään nuoria tanssittanut purkkapoppi ei enää riittänyt, vaan haettiin jotain muuta, joka antoi vastakaikua maailman tapahtumille, kuten Vietnamin sodalle ja rotujen välisille ongelmille.

Hendrixin vahva energia sai miehen musiikille voimakkaat raamit lavalla. Musiikillisesti tähti kuuluu omaan sarjaansa. Hänen kitaran käsittelytaitonsa ja esiintyminen tekivät yleisöön useimmiten lähtemättömän vaikutuksen ja artistin sanotaankin esitelleen kuuntelijoille uudenlainen tapa tuottaa rockia.

Nuorena nukkunut

Hendrix kuoli syyskuussa 1970 vain 27-vuotiaana. Hän ehti julkaista kaikkiaan 4 albumia, mutta tuotantoa on julkaistu jälkeen päin erilaisista epävirallisista nauhoituksista koottuna. Tähteä voi kunnioittaa internetissä pelaamalla artistin kunniaksi tehtyä kolikkopeliä, mikä on osoitus siitä, että legendan tähti ei sammu eikä musiikki poistu muodista. Hänen vaikutuksensa musiikkimaailman kehittymiseen ja kitaran soittoon on kiistaton, sillä Hendrix on toiminut esikuvana lukuisille huippuartisteille.

Psykedeelinen slotti vie pelaajan Jimin musiikin maailmaan pelaillen. Taustalla soivat ikivihreät hitit ja tunnelma on sen ajan henkeen kuuluva eli hippimäinen. Jimi Hendrixin arvostettu tuotanto on musiikkia, joka toimii tunnelmanluojana, mutta myös aikamatkana menneisyyteen. Monille alalla toimiville se on koulutusopas siihen, millaista musiikki on parhaimmillaan – vahvaa omaa näkemystä yhdistettynä taitoon.

Categories: Kulttuuri Tags: