Pop-musiikki Suomessa

May 31st, 2016

Suomen pop-musiikkikulttuuri oli pitkään varsin omintakeinen ja poikkesi selvästi muista maista. Esimerkiksi 1950–1960-luku oli tango-buumin aikaa, ja kotimaiset tangot Olavi Virran ja monen muun laulajan tulkitsemina olivat aikansa suomalaista pop-musiikkia.

1960-luvulla musiikki alkoi kuitenkin saada kansainvälisiä piirteitä viimeistään siinävaiheessa kun The Beatles alkoi soida suomalaistenkin levysoittimilla. Vähän ennen oli jo koettu rautalanka-buumi. 50-luvulta nuoriso kyllä tiesi Bill Haleyn, Elvis Presleyn ja Paul Ankan, mutta suuren yleisön suosikkeja ne eivät niinkään olleet, vaan pikemminkin aikansa ”lättähattujen” marginaalimusiikkia. Toinen suosittu iskelmätyyppi 1950-luvulla oli italialaiset iskelmät. Poika varjoisalta kujalta oli esimerkiksi suursuosion saavuttanut italialainen käännöskappale.

Suomalainen pop-musiikki nojasi pitkälti ulkomaisten listahittien suomalaisiin käännöksiin. Aina 1970-luvulle asti käännösiskelmät hallitsivat suomalaisia kuuntelulistoja. Joukossa oli toki joitakin kotimaisiakin kappaleita, 1960-luvulla esimerkiksi Katri Helenan suosioon nostanut Puhelinlangat laulaa oli suomalainen sävellys. Kotimainen sävellystyö alkoi kuitenkin vähitellen nostaa päätään ja jo vuonna 1968 pidettiin ensimmäinen Syksyn Sävel -laulukilpailu. Tämän televisioidun kilpailun myötä alkoi kotimaisia kappaleita tulla myyntilistoille 1970-luvulla. Suosittuja artisteja olivat mm. Irwin Goodman, Jukka Kuoppamäki, Sammy Babitsin ja Hector.

1970-luvun lopulla alkoi suomalaisen musiikin uusi aalto. Pinnalle alkoi nopeasti nousta uusia yhtyeitä, joista monet ovat edelleenkin aktiivisia: Eppu Normaali, Popeda ja Tuomari Nurmio esimerkiksi. Juice Leskinen oli noussut suosioon jo muutamaa vuotta aikaisemmin. 1980-luvulla koettiin kaksi ilmiötä: Yö ja Dingo. Varsinkin Dingo oli huippusuosittu syntikkapoppia soittava yhtye, ja se oli kaikkien aikojen suosituin suomalaisbändi siihen mennessä. 1990-luvulta alkaen tähän päivään asti suomalainen pop on elänyt ja voinut hyvin. Uudenlaisten laulukilpailujen kuten Idolsin myötä uusia laulajia on tullut tasaiseen tahtiin markkinoille. Suosittuja artisteja ja yhtyeitä tällä hetkellä ovat esimerkiksi Anna Abreu, Haloo Helsinki!, Chisu, Jukka-Poika, Kaija Koo, Juha Tapio ja Jonne Aaron. Kevyen iskelmän lisäksi suosittuja musiikin tyylejä on hyvin monenlaisia aina Hip-hopista ja reggaesta raskaaseen rockiin.