Home > Kulttuuri > Tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä

Tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä

July 19th, 2014

Suomesta löytyy teatteri-, elokuva- ja televisionäyttelijöitä useassa sukupolvessa. Useat näyttelijät työskentelevät sekä teatteri- että elokuvapuolella. Suomessa vuonna 2010 alkanut TV-viihdesarja Putous on nostanut suureen suosioon useita näyttelijöitä, sillä improvisaatioon perustuva tosi-TV -viihdettä parodioiva Putous on yksi Suomen katsotuimpia televisio-ohjelmia.

Putouksen kautta ovat tulleet tunnetuksi Aku Hirviniemi, Armi Toivanen, Riku Nieminen, Iina Kuustonen ja Jussi Vatanen. He ovat kaikki varsin nuoria näyttelijöitä. Vanhemman polven näyttelijöistä voi mainita ainakin Vesa-Matti Loirin, joka on ollut mukana elokuvissa 1960-luvulta lähtien. Loiri on tehnyt sekä komediaa että draamaa. Hän on myös suosittu ja persoonallinen laulaja. Samuli Edelman on vastaavasti sekä laulaja että näyttelijä. Hän teki ensimmäisen suuremman roolinsa elokuvassa Talvisota. Vuoden1992 elokuva Veturimiehet heiluttaa kuitenkin nosti hänet varsinaisesti suosioon. Edelmann oli myös yhtenä palkintoehdokkaana elokuvassa Vares – yksityisetsivä.

Samuli Edelmanin kanssa samaa ikäpolvea edustaa palkittu näyttelijä Outi Mäenpää, joka Edelmanin tavoin opiskeli Teatterikorkeakoulussa 1980-luvulla. Hän on saanut useita palkintoja elokuva- ja televisiorooleistaan. Esimerkiksi Jussi-palkinnon parhaasta naispääroolista peräti kolme kertaa elokuvista Lomalla (2000), Kukkia ja sidontaa (2004) ja Musta jää (2007).

Vanhemman polven näyttelijöistä, jotka edelleen tekevät rooleja voisi puolestaan mainita Antti Litjan (s. 1938). Hänen ensimmäinen tunnettu rooli oli jo 1970-luvulla elokuvassa Jäniksen vuosi. Muita merkittäviä rooleja hän on tehnyt elokuvissa Mies, joka ei osannut sanoa ei ja Loma. Kaikki edellä mainitut elokuvat ovat Risto Jarvan ohjaamia.

Categories: Kulttuuri Tags: